baner baner2 baner3 baner4 baner5

Saveti za buduće majke

Imperativ je željeno dete u željeno vreme, ne dete radi deteta ,ne dok se ne osetite potpuno spremni za sva opterećenja koja nose  trudnoća i roditeljstvo i dok se na adekvatan način ne pripremite- proverom opšteg i ginekološkog zdravlja.

Uradite:

 • kompletan ginekološki pregled, analize na stepen čistoće, pregled grlića materice ( kolposkopija i PAPA), ultrazvučni pregled male karlice, isključite infekcije grlića, obavezno Chlamydiu trachomatis, a po potrebi: bakteriološki pregled, pregled na Mycoplasmu hominis, Ureaplasmu urealiticum, HPV...
 • Odredite KG i Rh faktor, a ukoliko ste Rh negativni zamolite partnera da i on odredi svoj Rh faktor
 • Proverite : SE, KKS, ŠUK, TSH, a na osnovu podataka o ranijem zdravstvenom stanju kao i zdravlju vaše porodice uradiće se i dodatne analize
 • Korisno je odrediti TORCH kako biste bili sigurni da trudnoću ne planirate u toku akutne faze neke od infekcija koja mogu oštetiti plod.
 • Korigujte svoje životne navike, posvetite se više sebi, za početak se uobročite i obogatite svoju ishranu svežim namirnicama, izmerite koliko pijete vode u toku dana, nastojte da regulišete pražnjenje svojih creva, izbegavajte veća fizička, a svakako i emocionalna opterećenja.
 • Dodatak folne kiseline2-3 meseca pre planirane trudnoće  je danas standard kojim se sprečava  nastanak anomalija ploda i redukuju moguće komplikacije.
 • Ukoliko u toku prvih 6 meseci od vašeg nastojanja da zatrudnite ne uspete u tome proverite:
  1. spermiogram partnera
  2. folikulometrijom precizirajte vreme ovulacije i uradite postkoitalni test
  3. proverite prohodnost jajovoda

Redovne kontrole u trudnoći

U proseku su 1x mesečno i podrazumevaju akušerski pregled, analizu na stepen čistoće vaginalnog sekreta, UZ pregled, pregled urina i urinokulture. Frekvenca ponavljanja KKS zavisi od početnih vrednosti krvnih parametara. Šećer našte na početku trudnoće i obavezno ponavljanje 26-28 nedelje trudnoće našte i 2 h nakon doručka. Test opterećenja se savetuje kod pozitivne porodične anamneze na poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, u slučaju naglog povećanja težine ploda ...

Ukoliko nije obavljena priprema za trudnoću nadoknađuju se neurađene krvne analize i brisevi.

Genetski biohemijski skrining se radi nakon detaljnog UZ pregleda po završetku organogeneze(11-13 gestacijske nedelje) i po potrebi ponavlja 15-18 nedelje trudnoće.

Konsultativni pregledi drugih specijalnosti zavise od opšteg stanja zdravlja trudnice:kardiološki ( srčane mane, visok krvni pritisak, druge bolesti srca), endokrinološki ( problemi sa štitastom žlezdom, šećerna bolest ...), stomatološki,fizijatrijski( deformiteti, bolovi), oftalmološki ( visoka dioptrija kao indikacija za Carski rez ili druge bolesti oka) , konsultacije genetičara i vaskularnog hirurga ( upale vena)...

Napredovanje ploda se prati detaljnim UZ pregledom svih organa, počev od završetka organogeneze , a u periodu 23-24 gestacijske nedelje (GN)vaginalnim UZ se proverava unutrašnje materično ušće tzv. „dinamski test opterećenja“.Posle 20 GN uvodi se i praćenja protoka kroz arteriju pupčanika..U zadnjem mesecu trudnoće jednom nedeljno rade se CTG praćenja srčanih otkucaja.

Ukoliko stanje ploda zahteva uvode se i druga UZ (Dopler) praćenja stanja ploda.

Naravno higijensko-dijetetski saveti i usmerenja su sastavni deo svakog pregleda.