baner baner2 baner3 baner4 baner5

Pubertet


Pubertet počinje sa ubrzanjem rasta , nastavlja se sa pojavom sekundarnih polnih karakteristika ( rast grudi, pojava stidne maljavosti, dlačica u pazuhu...), a završava kod devojčica sa pojavom prve menstruacije (menarhe).
Pubertet je početni deo adolescentnog perioda u toku koga se dostiže seksualna zrelost .i odgovara periodu od 10. do 16. godine života.
On nije samo period  telesne transformacije već i vreme traženja sopstvenog mesta u društvu.Adolescenti otkrivaju vlastito „ja“ i počinju intenzivnu borbu za njega dok ih probuđeni socijalni osećaji podstiču na društvenu afirmaciju.Često ignorišu starije, postavljaju vlastite principe i dolaze  u sukob sa društvenim normama.Greške u vaspitanju ovde postaju definitivne.

Kada se javiti ginekologu?

Svako odstupanje od normalne menstruacije koja se javlja na 28±5 dana i traje do 7 dana, ukoliko je jako obilna (potrošnja preko 5-7 natopljenih uložaka u toku dana), ukoliko je jako bolna.

Sa početkom puberteta prestaje period takozvanog genitalnog mira i javlja se pojačana vlažnost genitalija koja sa uspostavljanjem ovulacija dobija jasne karakteristike u preovulatornom periodu pojavom obilne i prozirne sluzi.Ukoliko se  javi svrab, peckanje, crvenilo, otok , obojenost ili neprijatan miris iscetka potražite stručnu pomoć.

Najčešće greške:

  1. higijenske  greške
  2. samolečenje
  3. izbegavanje ginekoloških pregleda

Pravilna  genitalna higijena podrazumeva svakodnevno pranje genitalija i to sapunom adekvatne kiselosti jednom na dan, a sapiranja čistom vodom mogu biti  i češća.Nakon pražnjenja debelog creva koje bi trebalo regulisati svakodnevno korisno je pranje ove regije  mlakom vodom i sapunom.Izbegavajte preteranu upotrebu hemijskih sredstava koja isušuju kožu i uništavaju njenu zaštitnu bakterijsku floru te vode neotpornosti i lakšoj pojavi infekcija.U toku menstruacije preporučuju se češća pranja i redovna promena pamučnih higijenskih uložaka.Tampone mogu da koriste  devojke koje su imale polne odnose, a one koje nisu samo nakon prethodnog ginekološkog pregleda po savetu lekara

Samolečenje kupovinom različitih vaginalnih preparata po savetu farmaceuta ili lečenja  bez prethodne mikroskopske analize kojom se jasno definiše uzrok infekcije i daje ciljana terapija.Još jedna česta greška je izostanak kontrole nakon završetka lečenja čime se u sličaju da je terapija bila nedovoljno duga stvaraju uslovi za ponovne i uporne unfekcije.